Afrikkaan mahtuu monen maan erilaiset kulttuurit eroavaisuuksiineen ja samankaltaisuuksineen. Kaikkiin Afrikan maihin ja näiden kulttuurihistoriaan kuitenkin mahtuu yksi tärkeä ja hallitseva elementti: yhteisöllisyys. Perhe ja suku ovat yksi elämän vahvimmista tukipilareista. Heimo antaa turvan ja toimeentulon, sekä myös määrittää yksilön identiteetin.
Heimon sisällä jokaisella yksilöllä on merkitystä ja kuolleet esi-isät ovat myös vahvasti osana yhteisöä. Tämä näkyy siinä, että vanhoja ihmisiä arvostetaan. Yksilön asemaan kuitenkin vaikuttaa sukulaisuus; mitä läheisempää sukua heimon merkittäville henkilöille on, sen vankempi asema yhteisössä. Afrikan vanhaan heimoperinteeseen kuuluu myös voimakkaasti se, että päätökset syntyvät yhdessä eikä heimojen sisällä ole diktatuuria.
Heimoissa työnjako määräytyy sukupuolen mukaan. Sukupuoliroolit koskevat heimon ylläpitoa; naiset hoitavat ruoan, veden hakemisen sekä lapset. Miehet puolestaan metsästyksen ja kalastuksen. Nämä sukupuoliroolit ovat vieläkin vahvasti Afrikkalaisessa kulttuurissa, vaikka heimot ovat vähentyneet.
Maasai-heimoa Keniassa. (Miia Pakarinen 2013) |
Heimokultturissa on myös perinteitä, mitä pidetään tuhoavina
käytösmalleina, tasa-arvoaatteiden ja ihmisoikeuksien
vastaisina. Keskustelua on käyty paljon muunmuassa naisten
ympärileikkauksista ja heimon sisäisistä, valmiiksi järjestetyistä avioliitoista. Naisten oikeuksista puhutaan myös keskusteltaessa
heimopääliköiden moniavioisuudesta.
Vanhoja heimotapoja
on kritisoitu, mutta niitä edelleenkin noudatetaan, varsinkin
maaseudulla. Omalla Kenian matkallani huomasin, kuinka nämä vanhat perinteet ovat juurtuneet ajattelumalleihin niin vahvasti, että niiden muuttaminen on haastavaa. Etenkin naisten ympärileikkaus on asia, joka halutaan kitkeä pois. Pääsimme todella lähelle tätä aihetta. Juttelimme kylän miehien kanssa ja heille se vaikutti olevan itsestäänselvyys ja oikeaoppinen käytäntö. Kaikista mielenkiintoisinta oli huomata, kuinka nuoret tytöt ajattelivat samoin. Vanhemmat naiset, äidit ja tädit, jotka ovat myös ympärileikattu, painostavat tyttöjä tähän kivulliseen operaatioon ja perustelevat asian, "ajattelemalla lapsen parasta". Syynä on, vaikka se kuinka naurettavalta ja kamalta kuulostaakin, se että ympärileikattu tyttö/nainen pääsee parempiin naimisiin. Asia konkretisoitui, kun saimme jutella paikallisten kanssa tästä aiheesta ja kun jouduimme ohimennen todistamaan pienen tytön ympärileikkausta.
Tyttöjä aletaan valmistamaan naimiinmenoon jo hyvin nuorena ja heille opetetaan vaimolle kuuluvia askareita. Valmiiksi järjestetyt avioliitot ovat todella yleisiä. Rakkaus-avioliitot ovat kuitenkin yleistyneet hyvää vaihtia ja nuorilla on nyt myös oikeus itse päästä vaikuttamaan tulevaan aviopuolisoon.
Kuitenkaan homoseksuaaleja ei Afrikassa katsota hyvällä. Afrikkassa on Lähi-Idän ohella maita, joissa miesten homoseksuaalisuus on tabu ja miesten välisestä homoseksuaalisuudesta voi jopa seurata kuolemanrangaistus. Tavallisemmin kuitenkin monen vuoden vankeustuomio.
Monet ihmisarvo-ongelmat liittyvät vahvoihin perinteisiin. Monessa asiassa on kuitenkin maiden yhteistyöllä päästy parempaan suuntaan. Vaikka Afrikan maihin mahtuukin monenlaisia ongelmia, mielestäni todellinen ihmisarvoa alentava ongelma Afrikan maiden historiassa on ollut orjuus.